Artikel

Garmin Rino 650n

HittaVapen testar!

Garmin Rino 650n

Två av de coolaste produkter inom jaktteknik är GPS och jaktradion. Gamin Rino 650n, där N signifierar att detta är en anpassning till nordiska förhållanden, är inte den första produkten att kombinera dessa tvåverktyg, men det är en av de bättre som framförallt kommer uppskattas av teknikfantasterna bland oss.

Den övergripande designen är ungefär som Garmin Oregon utbud av utomhus GPS-enheter, kapslade i plast och betygsatt IPX7 (dränkbar 1m under vatten i upp till 30 minuter). Vi uppskattade enhetens minimalistiska design med fokus på funktion, även själva användargränssnittet är utformat med tanke på funktion istället för att fylla skärmen med onödigt klotter. Vid första användning kan man dock känna sig en smula överväldigad av alla funktioner, men efter några gångers användning lär man sig snabbt att navigera bland menyerna.

Användningen sker via en 6.6cm 160 x 240 pixlars pekskärm. Vi upplevde att vi även med handskar fick bra svar på enheten, vilket är bra i vårat tuffa svenska klimat där man helst vill undvika att ta av sig plagg i onödan. Om du råkar få vatten eller snö på din Garmin är det heller inget problem för användningen så som vissa mobilpekskärmar kan få.

Liksom Oregon, stöder Rino 650n Garmins topografiska kartor på micro SD-kort . Med en karta för till exmempel Götaland, slutar den totala kostnaden för en karta (ca 1.895kr) och Rino 650n (ca 3.500kr) på 5.395kr. Det är i det dyrare skiktet och kanske kan avskräcka yngre jägare, men samtidigt får man då både en radio och en GPS i samma enhet. Robert på Hittavapen.se upplevde just den kombinatoriska effekten av att ha en samlad enhet som väldigt positiv, eftersom han privat använder en separat radio och GPS vilket kan resultera i mycket pill och trixande på passet. Vi tipsar alla hundförare att ta sig en titt på Rino 650 Nordic eftersom det kan underlätta den logistiska exercis det ibland kan innebära att ha koll på radio, GPS, kompass och vapen.

Vid sitt max 5W uteffekt , har radion en räckvidd på ca 13 - 30km . Personligen, uppnådde vi närmare 5km line - of- sight , men det är mycket beroende på terräng. Vi testade radion i en ganska bergig terräng på Kroppefjäll i Dalsland, men för Sydsvenska och de flesta Mellansvenska markerna lär räckvidden vara betydligt bättre. Radion använder 155mHz bandet.

Den verkliga försäljningsargument för Rino 650 är att flera enheter kan dela sin position. Det fungerar bra, så länge du är inom radioräckvidd. Ännu bättre om du har installerat kartor, så att du kan se exakt vart alla är, inte bara i förhållande till dig. Denna funktionaliteten lämpar sig utmärkt till jägare på nya marker som ännu ej hunnit bekanta sig med sin omgivning, men även som en extra säkerhetsåtgärd för att se till att man inte tappar bort någon i skogen. I övrigt bjuder enheten på en massa användbara extra-funktioner så som elektronisk kompass, sparande av rutter och intressanta platser, och jaktkalender. Vi blev lite besvikna över att den nordiska versionen inte har en jämförbar funktion till den amerikanska NOAA-väderradion, där man kan få geospecifika väderleksrapporter direkt i enheten, men med tanke på att den nog hade varit kopplad till SMHI´s prognoser kanske det var lika bra!

En annan trevlig funktion vi testade var Kontakter. Om ni är flera i Jaktlaget som skaffar Rino 650 så kan ni likt en telefon spara varandra med namn och en rolig ikon. Man kan se varandra i kartläget och om så önskas, navigera till sina kamrater! Även textmeddelanden kan skickas till varandra. Vi på HittaVapen testade denna feature såväl i skogs- som stadsmiljö, för att kunna lägga till varandra som kontakt behöver man ha en bra signalstyrka mellan enheterna och bör gärna göras innan man ger sig ut i skogen.Vår sammantagna bedömning är väldigt positiv. Vi rekommenderar absolut denna väldigt kraftfulla enhet, även om priset kan verka högt så får man väldigt mycket funktionalitet för pengarna. Främst rekommenderar vi Rino 650 för jägare som gillar teknik och är ute mycket i skogen även utanför jakten som vid exempelvis vandringar. Vet man däremot med sig att man inte kommer få mycket användning för den uppsjö av funktioner för utomhusliv så kanske man ska se sig om efter en mer nerskalad variant.

Garmin är en ledande tillverkare av elektronik för all form av aktivitet i det fria. För att läsa mer om deras produkter eller Rino 650 N besök www.Garmin.com

Kommentarer

Inget hittades
Du använder en webbläsare som inte stöds. Uppgradera till en modern webbläsare som Internet Explorer, Firefox eller Chrome.